Πως να βουρτσίζουμε τα δόντια μας σωστά

There are no translations available.

    Η στοματική υγεία είναι εξίσου σημαντική  -και επηρεάζει-  την γενική υγεία ενός ατόμου, γι αυτό δεν πρέπει να την παραμελούμε.  Λίγα λεπτά από τον χρόνο μας( τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα) καθημερινά κ μια σωστή τεχνική,  είναι απαραίτητα για να καταφέρουμε να την εξασφαλίσουμε!

   Χρειαζόμαστε:

1) Μια οδοντόβουρτσα μέτριας σκληρότητας (εκτός κ αν ο γιατρός έχει συστήσει κάτι διαφορετικό ανά περίπτωση),  με ίνες από νάυλον. Η πιο ακριβή δεν είναι απαραίτητα και η πιο καλή. Εξαίρεση εδώ αποτελούν οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, που αποτελούν μια πάρα πολύ καλή επιλογή!
 2) Μια απλή οδοντόκρεμα του εμπορίου, όλες πλέον περιέχουν την ενδεδειγμένη ποσότητα φθορίου! ( και πάλι εξαιρούνται ειδικές περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι πρέπει να ακολουθούν τις συμβουλές του ιατρού τους)
 3) Οδοντικό νήμα, αποπεπλατυσμένο από Teflon και μεσοδόντια βουρτσάκια

«Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται  με απαλές, συνεχείς και προσεκτικές κινήσεις»

Ξεκινώντας, τοποθετούμε μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας στην οδοντόβουρτσά μας, την οποία δεν έχουμε βρέξει !

Ακουμπάμε την οδοντόβουρτσα επάνω στα δόντια με κλίση σχεδόν 45 μοιρών προς τα ούλα. Βουρτσίζουμε με μικρές κυκλικές-δονητικές κινήσεις 8-10 φορές στο ίδιο σημείο. Αμέσως μετά προχωρούμε κ στα παρακείμενα δόντια. Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι το σωστό βούρτσισμα  γίνεται σε όλες τις επιφάνειες των δοντιών..! έτσι συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο  κ στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών και έπειτα, τοποθετώντας κάθετα την οδοντόβουρτσα καθαρίζουμε τις μασητικές επιφάνειες.

Στόχος αυτής της τεχνικής είναι η είσοδος των τριχών της βούρτσας στη σχισμή μεταξύ δοντιού κ ούλου ώστε να απομακρυνθεί η μικροβιακή πλάκα.

Δεν ξεχνάμε να βουρτσίζουμε –όσο πιο πίσω μπορεί ο καθένας- κ την επιφάνεια της γλώσσας η οποία κατακρατεί πολλά μικρόβια επίσης!

Για τα να ολοκληρωθεί σωστά η διαδικασία της στοματικής υγιεινής απαραίτητα ακολουθεί  η χρήση οδοντικού νήματος το οποίο καθαρίζει αποτελεσματικά τις επιφάνειες μεταξύ των δοντιών, εκεί όπου οι ίνες της οδοντόβουρτσας δεν μπορούν να φτάσουν.

Τα μεσοδόντια βουρτσάκια χρησιμοποιούνται από ασθενείς που φέρουν προσθετικές αποκαταστάσεις στο στόμα τους ( πχ γέφυρες) ή που έχουν κενά μεταξύ των δοντιών τους.

Τέλος, η χρήση στοματικού διαλύματος ! ενώ χαρίζει την πολυπόθητη δροσερή αναπνοή  ίσως τελικά η καθημερινή χρήση του να μην είναι κ τόσο αθώα. Εάν δεν έχει δοθεί για θεραπευτικούς λόγους, ο μέσος άνθρωπος δεν πρέπει να το χρησιμοποιεί συχνά , καθώς επηρεάζει  τη χλωρίδα του στόματος, με αποτέλεσμα να πέφτουν οι φυσικές άμυνές του!

Μετά από όλα αυτά, ξεπλένουμε και  αφήνουμε την οδοντόβουρτσά μας να στεγνώσει κ ύστερα την τοποθετούμε στην θήκη της! Φροντίζουμε να την αλλάξουμε όταν οι ίνες έχουν αρχίσει να παραμορφώνονται!

Last Updated (Wednesday, 02 May 2012 19:10)

 
English (United Kingdom)Greek
Research
How often do you take care of your teeth?
 
Partners