Πως βουρτσίζουμε σωστά τα δόντια μας
Η στοματική υγεία είναι εξίσου σημαντική -και επηρεάζει- την γενική υγεία ενός ατόμου, γι αυτό δεν πρέπει να την παραμελούμε. Λίγα λεπτά από τον χρόνο μας( τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα) καθημερινά κ μια σωστή τεχνική, είναι απαραίτητα για να καταφέρουμε να την εξασφαλίσουμε!
Χρειαζόμαστε:
- Μια οδοντόβουρτσα μέτριας σκληρότητας (εκτός κ αν ο γιατρός έχει συστήσει κάτι διαφορετικό ανά περίπτωση), με ίνες από νάυλον. Η πιο ακριβή δεν είναι απαραίτητα και η πιο καλή. Εξαίρεση εδώ αποτελούν οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, που αποτελούν μια πάρα πολύ καλή επιλογή!
- Μια απλή οδοντόκρεμα του εμπορίου, όλες πλέον περιέχουν την ενδεδειγμένη ποσότητα φθορίου! ( και πάλι εξαιρούνται ειδικές περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι πρέπει να ακολουθούν τις συμβουλές του ιατρού τους)
- Οδοντικό νήμα, αποπεπλατυσμένο από Teflon και μεσοδόντια βουρτσάκια
«Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται με απαλές, συνεχείς και προσεκτικές κινήσεις»
Ξεκινώντας, τοποθετούμε μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας στην οδοντόβουρτσά μας, την οποία δεν έχουμε βρέξει !
Ακουμπάμε την οδοντόβουρτσα επάνω στα δόντια με κλίση σχεδόν 45 μοιρών προς τα ούλα. Βουρτσίζουμε με μικρές κυκλικές-δονητικές κινήσεις 8-10 φορές στο ίδιο σημείο. Αμέσως μετά προχωρούμε κ στα παρακείμενα δόντια. Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι το σωστό βούρτσισμα γίνεται σε όλες τις επιφάνειες των δοντιών..! έτσι συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο κ στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών και έπειτα, τοποθετώντας κάθετα την οδοντόβουρτσα καθαρίζουμε τις μασητικές επιφάνειες.
Στόχος αυτής της τεχνικής είναι η είσοδος των τριχών της βούρτσας στη σχισμή μεταξύ δοντιού κ ούλου ώστε να απομακρυνθεί η μικροβιακή πλάκα.
Δεν ξεχνάμε να βουρτσίζουμε –όσο πιο πίσω μπορεί ο καθένας- κ την επιφάνεια της γλώσσας η οποία κατακρατεί πολλά μικρόβια επίσης!
Για τα να ολοκληρωθεί σωστά η διαδικασία της στοματικής υγιεινής απαραίτητα ακολουθεί η χρήση οδοντικού νήματος το οποίοι καθαρίζει αποτελεσματικά τις επιφάνειες μεταξύ των δοντιών, εκεί όπου οι ίνες της οδοντόβουρτσας δεν μπορούν να φτάσουν.
Τα μεσοδόντια βουρτσάκια χρησιμοποιούνται από ασθενείς που φέρουν προσθετικές αποκαταστάσεις στο στόμα τους ( πχ γέφυρες) ή που έχουν κενά μεταξύ των δοντιών τους.
Τέλος, η χρήση στοματικού διαλύματος ! ενώ χαρίζει την πολυπόθητη δροσερή αναπνοή ίσως τελικά η καθημερινή χρήση του να μην είναι κ τόσο αθώα. Εάν δεν έχει δοθεί για θεραπευτικούς λόγους, ο μέσος άνθρωπος δεν πρέπει να το χρησιμοποιεί συχνά , καθώς επηρεάζει τη χλωρίδα του στόματος, με αποτέλεσμα να πέφτουν οι φυσικές άμυνές του!
Μετά από όλα αυτά, ξεπλένουμε και αφήνουμε την οδοντόβουρτσά μας να στεγνώσει κ ύστερα την τοποθετούμε στην θήκη της! Φροντίζουμε να την αλλάξουμε όταν οι ίνες έχουν αρχίσει να παραμορφώνονται!
Χρήση οδοντικού νήματος
Ο καθαρισμός των δοντιών μόνο με χρήση οδοντόβουρτσας δεν είναι πλήρης καθώς δεν απομακρύνεται η μικροβιακή πλάκα που βρίσκεται μεταξύ τους.
Για την επιλογή του κατάλληλου μέσου για την περιοχή αυτή χρειάζεται συνεργασία οδοντιάτρου-ασθενή. Γενικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η απόσταση μεταξύ των δοντιών κ η μορφολογία των ούλων σε αυτή την περιοχή παίζουν καθοριστικό ρόλο.
Η χρήση του νήματος γίνεται ως εξής:
Οι δυο άκρες ενός τμήματος νήματος, περίπου 40cm, περιτυλίγονται στα μεσαία δάκτυλα, έτσι ώστε, όταν οι δείκτες (για τα κάτω δόντια) , κ ο δείκτης του ενός με τον αντίχειρα του άλλου χεριού ( για τα επάνω δόντια) τοποθετηθούν κατάλληλα, να μπορούν να κατευθύνουν ένα μικρό τμήμα του νήματος (1cm περίπου) προς το μεσοδόντιο διάστημα. Η κίνηση γίνεται από το σημείο επαφής των δοντιών προς το βάθος της σχισμής, με το νήμα να είναι σε απόλυτη επαφή με το δόντι. Οι κινήσεις είναι κ πάλι απαλές για να μην προκαλέσουμε τραυματισμό της περιοχής! Κατά τη διαδικασία το τμήμα του νήματος που κάνει τον καθαρισμό αντικαθίσταται ελευθερώνοντας τμήμα από το ένα μέσο δάχτυλο κ περιτυλίγοντας το τμήμα που περισσεύει στο μέσο δάκτυλο του άλλου χεριού. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μεταξύ όλων των δοντιών κ στις δυο επιφάνειές τους. (Βλέπε εικόνες)
Τα μεσοδόντια βουρτσάκια αποτελούν εναλλακτική λύση αντί του οδοντικού νήματος για τον καθαρισμό δοντιών που έχουν απόσταση μεταξύ τους.